ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ 4/4/2024

1024 676 Panagiotis Achileas ❤
  • 0

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας. Πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθησαν σε αυτή την πρώτη εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα. Η εκδήλωση εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή.[2]

Μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα[2] ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων άρχισε το 1931 στο συνέδριο των οικολόγων στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου ήθελαν να τονίσουν την δεινή θέση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.[3][4]

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1_%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%96%CF%8E%CF%89%CE%BD

  1. Ένα video για τα ζωάκια

Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε αν βρείτε ένα αδέσποτο σκυλί:

1. Να είστε προσεκτικοί:

Ένας άγνωστος, αδέσποτος σκύλος ενδέχεται να κρύβει κάποιους κινδύνους. Εξάλλου, δεν ξέρετε τι έχει βιώσει πιο πριν, πώς αντιδρά στους άγνωστους περαστικούς και αν είναι άρρωστος ή τραυματισμένος. Πριν πλησιάσετε το σκύλο, θα πρέπει επομένως να τον παρατηρήσετε προσεκτικά. Πλησιάζετε το ζώο πάντα από το πλάι και όχι από μπροστά, παραμένοντας ψύχραιμοι και χαλαροί.

Αν είστε εσείς οι ίδιοι πολύ νευρικοί ή αγχωμένοι, καλύτερα να κρατήσετε μια απόσταση. Όσο κι αν αγαπάτε και συμπονάτε τα ζωάκια, σε πρώτη μοίρα μπαίνει η δική σας ασφάλεια. Εξάλλου, αν είστε φοβισμένοι ή νευρικοί, μπορεί να το μεταδώσετε στον σκύλο και ποτέ δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει ένας νευρικός ή φοβισμένος τετράποδος φίλος

3. Αναζητήστε τον ιδιοκτήτη

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ψάξετε στην κοντινή γειτονιά για να δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη του σκύλου. Ρωτήστε τους περαστικούς αν γνωρίζουν τον σκύλο ή αν έχουν δει κάποιον να τον ψάχνει.

Μπορείτε επίσης να χτυπήσετε το κουδούνι στα γύρω σπίτια και να τους ρωτήσετε. Με λίγη τύχη, οι κάτοικοι θα γνωρίζουν τον τετράποδο φίλο ή θα μπορούν να σας βοηθήσουν να τον βρείτε.

Εάν βρίσκεστε στο δάσος και δεν υπάρχει κανείς τριγύρω, φωνάξτε δυνατά και να σταθείτε σε έναν δρόμο με το σκύλο να φαίνεται καθαρά.

4. Δηλώστε απώλεια ζώου στο καταφύγιο ζώων ή στον δήμο

Εάν παρά τις προσπάθειές σας δεν μπορείτε να εντοπίσετε τον ιδιοκτήτη, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο δήμο ή το τοπικό καταφύγιο ζώων και να δηλώσετε τον χαμένο σκύλο.

Κατά κανόνα, οι αρχές θα απαιτήσουν να παραδοθεί ο σκύλος στο πλησιέστερο καταφύγιο ζώων. Μαζί με έναν κτηνίατρο που θα ελέγξει την καταχώρηση του σκύλου σε μια βάση δεδομένων ζώων, το καταφύγιο ζώων θα προσπαθήσει να βρει τον ιδιοκτήτη.

Εάν ο σκύλος φοράει περιλαίμιο με τα στοιχεία του, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε απευθείας με την τοπική φιλοζωική οργάνωση ή την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και να αναφέρετε τον σκύλο εκεί. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εντοπιστεί απευθείας μέσω του αριθμού και να ενημερωθεί για τον χαμένο σκύλο του.

5. Η εναλλακτική λύση είναι ο κτηνίατρος

Μια άλλη επιλογή είναι να πάτε απευθείας σε κτηνίατρο, ειδικά εάν ο σκύλος που βρήκατε είναι εμφανώς άρρωστος, τραυματισμένος ή το πλησιέστερο καταφύγιο είναι πολύ μακριά.

Ο κτηνίατρος θα μπορέσει να προσδιορίσει τον κωδικό του τετράποδου φίλου με έναν ειδικό αναγνώστη, σε περίπτωση που ο σκύλος φέρει τατουάζ ταυτοποίησης στο αυτί, στο εσωτερικό του μηρού ή ένα εμφυτευμένο τσιπάκι, το οποίο βάσει νόμου είναι και υποχρεωτικό σε ζώα συντροφιάς.

Εάν δεν υπάρχει τρόπος ταυτοποίησης του σκύλου ή εάν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα, ο κτηνίατρος θα φροντίσει για την προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγιο ζώων.

6. Καλέστε την αστυνομία (εάν τα βήματα 4 και 5 δεν είναι δυνατά)

Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε τον σκύλο σε κτηνίατρο ή σε καταφύγιο ζώων ή εάν φοβάστε – και με το δίκιο σας – να πάρετε εσείς οι ίδιοι τον άγνωστο σκύλο, ειδοποιήστε την αστυνομία. Θα έρθουν και θα φροντίσουν για όλα τα υπόλοιπα.

Τι πρέπει να κάνω αν ο αδέσποτος σκύλος είναι τραυματισμένος;

Εάν ο αδέσποτος σκύλος είναι εμφανώς τραυματισμένος ή πονάει, μιλάμε για περίπτωση που χρίζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Εάν σας τύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα έναν κτηνίατρο ή, αν βρείτε το σκύλο νύχτα, να καλέσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για ζώα.

Η πρώτη προτεραιότητα όταν βοηθάτε ένα τραυματισμένο ζώο είναι η δική σας προστασία! Τα ζώα που πονάνε μπορεί να αντιδράσουν επιθετικά από φόβο και να δαγκώσουν. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ξένα σκυλιά, αλλά και για τον δικό σας τετράποδο φίλο.

Εάν ο αδέσποτος σκύλος φαίνεται απεριποίητος και έχει εμφανίσει ήδη φαλακρά σημεία, είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από παράσιτα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για εσάς καθώς και για τα δικά σας κατοικίδια. Όσο μπορείτε, κρατήστε τον δικό σας σκύλο μακριά από τον αδέσποτο σκύλο – όχι μόνο επειδή μπορεί να υπάρξει καβγάς μεταξύ τους, αλλά και για λόγους υγείας.

Μπορώ να πάρω έναν αδέσποτο σκύλο στο σπίτι μου;

Το να πάρετε μαζί σας στο σπίτι έναν άγνωστο σκύλο δεν συνιστάται για διάφορους λόγους. Αφενός, δεν γνωρίζετε το σκυλί και πώς θα αντιδράσει σε ένα ξένο περιβάλλον. Αφετέρου, δεν μπορείτε πάντα να καταλάβετε κοιτάζοντας τον σκύλο αν έχει μεταδοτικές ασθένειες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες τόσο για εσάς όσο και για άλλα κατοικίδια. Επιπλέον, είστε υποχρεωμένοι να καταγγείλετε τον σκύλο άμεσα σε μια αρμόδια αρχή ή στο δήμο.

Πρέπει πάντα να δηλώνω ένα ζώο που βρίσκω στο δρόμο;

Είστε υποχρεωμένοι να δηλώσετε έναν σκύλο που βρήκατε στο δρόμο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος εγκαταλείφθηκε σκόπιμα ή ότι είναι προφανώς αδέσποτος χωρίς μόνιμο σπίτι. Αν απλά πάρετε το σκύλο στο σπίτι σας, είστε υπόλογοι σε ποινική δίωξη. Η ενέργεια αυτή θεωρείται υπεξαίρεση κατοικίδιου και μπορεί να τιμωρηθεί με τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω να βρεθεί ο ιδιοκτήτης;

Αφού πάτε τον σκύλο που βρήκατε σε κτηνίατρο ή σε καταφύγιο ζώων, το προσωπικό θα διευθετήσει την αναζήτηση του ιδιοκτήτη. Εάν ο σκύλος δεν έχει τσιπάκι ή ετικέτα που να αναγράφει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, μπορείτε να βοηθήσετε το καταφύγιο να βρει τον ιδιοκτήτη.

Για παράδειγμα, εκτυπώστε αφίσες βάζοντας τίτλο “Βρέθηκε σκύλος” ή “Ποιος γνωρίζει αυτόν τον σκύλο;”. Στην αφίσα θα πρέπει να υπάρχει και μια φωτογραφία του σκύλου καθώς και ο αριθμός τηλεφώνου του καταφυγίου όπου τον παραδώσατε. Κολλήστε τις αφίσες που φτιάξατε σε σούπερ μάρκετ κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο σκύλος και σε κολόνες του δρόμου.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο όπου μπορείτε να αναφέρετε ένα κατοικίδιο ζώο που χάθηκε ή βρέθηκε. Αντίστοιχα, μπορείτε να αναρτήσετε μια σχετική δημοσίευση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ή το Instagram. Ίσως να είστε τυχεροί και ο ιδιοκτήτης του σκύλου να βρεθεί σύντομα με αυτόν τον τρόπο.

Μπορώ να ταΐσω έναν σκύλο που βρίσκω στο δρόμο;

Εάν ο αδέσποτος σκύλος είναι εμφανώς αδυνατισμένος και προφανώς δεν έχει φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τον ταΐσετε με προσοχή. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι του δίνετε μόνο λίγη τροφή και μόνο τροφή που είναι καλά ανεκτή. Τα άδεια, μικρά στομάχια δεν μπορούν να αντέξουν πολύ φαγητό!

Προτεινόμενη ανάγνωση: Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σωστή διατροφή των σκύλων και τους διαφορετικούς τύπους διατροφής στην ενότητα Διατροφή σκύλων.

Ποιος πρέπει να φροντίσει έναν σκύλο που χάθηκε;

Εάν ο σκύλος δεν έχει περιλαίμιο ή τσιπάκι και δεν έχει τατουάζ ταυτοποίησης, η αναζήτηση της προέλευσής του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Στο μεσοδιάστημα, το προσωπικό του τοπικού καταφυγίου ζώων θα αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου που βρέθηκε. Εάν θέλετε να το φροντίσετε μόνοι σας, μπορείτε να το κάνετε προσωρινά μέχρι να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του.

Πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να φροντίσετε τον τετράποδο φίλο σας και ότι ο σκύλος σας δείχνει εμπιστοσύνη.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η συμβίωση με το ξένο ζώο μπορεί να είναι αρκετά κουραστική. Εξάλλου, δεν ξέρετε τι έχει περάσει ο σκύλος στο παρελθόν. Οι διαταραχές συμπεριφοράς, ο ξαφνικός φόβος και η επιθετικότητα είναι κάποιες από τις πιθανές περιπτώσεις. Αν ο σκύλος δείχνει νευρικός μαζί σας, αν είναι άρρωστος ή αν πρέπει να δουλέψετε πολύ εσείς οι ίδιοι, η προσωρινή φιλοξενία σε καταφύγιο είναι αναμφίβολα η καλύτερη απόφαση.

Πότε επιτρέπεται να κρατήσω έναν αδέσποτο σκύλο;

Συχνά όλο αυτό γίνεται χωρίς να το καταλάβετε: νιώθετε πολύ σύντομα συμπόνια και αγάπη για το αδέσποτο σκυλάκι και σας βγαίνει αβίαστα να το κρατήσετε. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν σας ανήκει και ίσως έχει ήδη λείψει πολύ από τον αρχικό ιδιοκτήτη του.

Μόνο όταν το καταφύγιο ζώων ή η αρμόδια αρχή δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον ιδιοκτήτη και δεν έχει εμφανιστεί κανείς ακόμη στον οποίο ανήκει ο χαμένος σκύλος και μετά από αρκετό διάστημα, μπορεί να υιοθετηθεί ο χαμένος σκύλος και να του δοθεί ένα νέο σπίτι.

Ποιοι κανόνες ισχύουν για τη μεταφορά ζώου σε άλλη χώρα;

Στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Ελλάδα υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά που ζουν και κυκλοφορούν στους δρόμους. Δεδομένου ότι τα ζώα εδώ συνήθως δεν στειρώνονται, συνεχίζουν να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Για τα ζώα αυτά, η ζωή στους δρόμους είναι ένας καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Η θέα ενός τέτοιου τετράποδου φίλου προκαλεί φυσικά συμπόνια σε πολλούς φιλόζωους. Σε κανέναν δεν πάει η καρδιά να αφήσει απλά πίσω του ένα ταλαιπωρημένο σκυλί. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται απλώς να φέρετε έναν σκύλο που βρήκατε στο δρόμο στο σπίτι από το εξωτερικό. Η προσπάθεια αυτή συνήθως αποτυγχάνει στα σύνορα ή στο αεροδρόμιο.

Οι κανόνες εισαγωγής ζώων σε μια χώρα είναι γενικά πολύ αυστηροί. Για να μεταφέρετε έναν σκύλο εντός χωρών της ΕΕ πρέπει να υπάρχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς και έγκυρο εμβολιασμό κατά της λύσσας. Επιπλέον, το ζώο πρέπει να φέρει μικροτσίπ, τατουάζ ή ηλεκτρονική σήμανση ταυτοποίησης.

Για να βοηθήσετε ένα αδέσποτο ζώο, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με ένα καταφύγιο ζώων ή με έναν κτηνίατρο. Συνιστάται επίσης να επικοινωνήσετε με μια αναγνωρισμένη φιλοζωική οργάνωση που φροντίζει ζώα που έχουν ανάγκη. Η υιοθεσία ενός σκύλου που έχει βρεθεί στο δρόμο είναι επίσης πάντα μια επιλογή κατόπιν συνειδητής και ώριμης σκέψης.

10 βήματα για να πλησιάσεις ένα αδέσποτο ζώο

1) Κεντρίστε την προσοχή του κάνοντας ένα μικρό κλικ ήχου με τη γλώσσα σας ή μιλώντας του με χαμηλή, ήρεμη φωνή.

2) Πλησιάστε το πολύ σιγά. Κάντε οτιδήποτε να φανείτε μικροί σε όγκο, ύψος, συμπεριφορά και λιγότερο ενοχλητικοί για το ίδιο. Αν μπορείτε, περπατήστε ήρεμα και έτσι που να βλέπει τον ώμο σας περισσότερο, παραμένοντας προσεκτικοί για την αντίδρασή του. Μην πέσετε κάτω με τα χέρια ή τα γόνατα, γιατί αν το ζώο αποφασίσει να αντιδράσει ή επιτεθεί θα δυσκολευτείτε να φύγετε. Ελάτε κοντά του διατηρώντας αρχικά μια απόσταση 1-2 μέτρων και σταδιακά, αν όλα πάνε καλά, μειώνετέ τη.

3) Επιτρέψτε του να σας πλησιάσει όταν πλησιάσετε αρκετά, καλώντας το με μαλακή, ήρεμη, σταθερή φωνή με ενδιάμεσες μικρές παύσεις για να του δοθεί χρόνος να καταλάβει ότι δεν κινδυνεύει. Προτάξτε το χέρι σας ήρεμα με την παλάμη προς τα κάτω στο χώμα κι αν έχετε τροφή μαζί σας, ρίξτε τη κάπου στην άκρη κι όχι κατ’ ευθείαν μπροστά στο ζώο.

4) Αποφύγετε να το κοιτάτε κατάματα. Κοιτάξτε προς τα πλευρά του σκύλου, απ’ το να τον κοιτάτε στο κάτω μέρος του κεφαλιού ή του σώματός του. Οι σκύλοι αυτό, το εκλαμβάνουν ως σημάδι κατοχής τους, το μεταφράζουν σαν πρόκληση για καυγά ή επίθεση και αντιδρούν ανάλογα. Απ’ το δικό σας σκύλο θα έχετε διαπιστώσει, πως δεν σας κοιτάει ποτέ για πολύ ώρα στα μάτια, ενώ οι γάτες κοιτάνε για όση περισσότερη ώρα μπορούν η μία την άλλη πριν ξεσπάσουν σε καυγά κι αρχίσουν την επίθεση. Αφού έτσι είναι ο νόμος των ζώων, υπολογίστε τον.

5) Όταν πλησιάσετε πολύ κοντά, κρατήστε έτσι το χέρι σας, που το πίσω μέρος του να τον ακουμπάει ή “κοιτάει” το ζώο, γιατί είναι λιγότερο απειλητικό αυτό για το σκύλο και πιο ασφαλές για τα δικά σας δάκτυλα, εάν αποφασίσει να δαγκώσει.

6)Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος του ζώου. Εάν ο σκύλος δεν σας πλησιάσει ή δεν σας αφήσει να τον πλησιάσετε, μείνετε ακίνητοι εφόσον δεν δείχνει δόντια ή γρυλίζει. Δώστε του χρόνο. Για τη γάτα, αφήστε την εκείνη να έρθει προς το μέρος σας γιατί ως κυνηγός θέλει να κυνηγάει κι όχι να κυνηγιέται.

7) Εάν και ο σκύλος και η γάτα δείχνουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την επαφή μαζί σας, παραμείνετε ήρεμοι, κάντε προσεκτικά βήματα προς τα πίσω και φυσικά ΜΗΝ ΤΡΕΞΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ…!!

8) Εάν όλα πάνε καλά και πλησιαστείτε τελικά, μείνετε ακίνητοι όσο το ζώο θέλει να εξετάσει το χέρι σας μυρίζοντάς το.

9) Δώστε του χρόνο να τελειώσει με την εξέταση προσέγγισής του, από το χέρι σας και αρχίστε να το κινείτε ήρεμα και απαλά προς τον ένα ώμο του. Μην αρχίσετε τα χαϊδολογήματα στο κεφάλι, γιατί μπορεί να αντιδράσει ή δαγκώσει. Θυμηθείτε ότι τα ζώα έχουν “ζώνες” που δεν τους αρέσει να αγγίζονται, οπότε προχωρήστε προσεκτικά και ψιλαφιστά, προκειμένου να μελετάτε τις αντιδράσεις του.

10) Περιμένετε πάντα ήρεμα και χωρίς την απόλυτη βεβαιότητα ότι το έχετε “κερδίσει”, μέχρι να δείτε πως εκείνο αρχίζει να νιώθει άνετα μαζί σας. Συνεχίστε να του μιλάτε γλυκά, σιγανά, φιλικά. Θα διαπιστώσετε εύκολα στο τέλος, πότε ακριβώς έχει κερδηθεί η “κορφή του βουνού” της γνωριμίας σας. Και θα είναι και για τις δύο πλευρές μια υπέροχη περιπέτεια και διαδρομή

Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια έχουν και αυτά ζωή!!!

4/4/2024

Author

Panagiotis Achileas ❤

All stories by: Panagiotis Achileas ❤

Leave a Reply

Επιλογές cookies

Όταν επισκέπτεσαι τον ιστοχώρο αυτό, μπορεί να αποθηκεύεται πληροφορία στον φιλομετρητή σου από συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνήθως με την μορφή ćookies.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απενεργοποιώντας κάποιες από τις παρακάτω επιλογές, μπορεί κάποιες λειτουργίες αυτής της ιστοσελίδας να μην εκτελούνται ή να μην εμφανίζονται σωστά.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Αυτός ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies! 🍪